drukarka brother hl1110e

For non-English speakers that do not have a specific Language Forum.
linuksbog

drukarka brother hl1110e

#1 Post by linuksbog »

Witam wszystkich. Mam problem z konfiguracją drukarki brother hl1110e.Drukarka nie drukuje. Zapewne chodzi o jakieś paczki ze sterownikami ale nie do końca wiem które pobrać? Używam MX plasma 64bity - przypadł mi do gustu ten system :popcorn:
Proszę o pomoc w tej sprawie.

j2mcgreg
Global Moderator

Re: drukarka brother hl1110e

#2 Post by j2mcgreg »

Your best bet is to use the Brother Printer Driver Install script which was developed by one of the developers here, fehlix. You can download the script here:

viewtopic.php?p=447475#p447475

Keep in mind that, according to the Open Printing data base, even if you do get it working it will only work partially at best. See here for details:

https://www.openprinting.org/printer/Br ... er-HL-1110
HP 15; ryzen 3 5300U APU; 500 Gb SSD; 8GB ram
HP 17; ryzen 3 3200; 500 GB SSD; 12 GB ram
Idea Center 3; 12 gen i5; 256 GB ssd;

In Linux, newer isn't always better. The best solution is the one that works.

Fibogacci

#3 Post by Fibogacci »

Witam,

jeśli dobrze pamiętam, to instalowałem sterowniki dla tej drukarki (drukuje tylko na czarno biało chyba) na laptopie siostry z MX 19.

Z tej strony Brother pobrałem Driver Install Tool: https://support.brother.com/g/b/downloa ... ng=English

(dostępny w języku angielskim).

Pobierze się spakowany plik linux-brprinter-installer-2.2.2-1.gz

W menedżerze plików Thunar wystarczy kliknąć na nim prawym przyciskiem myszy i wybrać Rozpakuj tutaj.

Po rozpakowaniu pojawi się plik linux-brprinter-installer-2.2.2-1

Po pobraniu pliku na stronie Brother pojawi się instrukcja instalacji (po angielsku), wklejam poniżej (z moim tłumaczeniem):

Step1. Download the tool.(linux-brprinter-installer-*.*.*-*.gz)

(Pobierz narzędzie ...)

The tool will be downloaded into the default "Download" directory.
(The directory location varies depending on your Linux distribution.)
e.g. /home/(LoginName)/Download

Step2. Open a terminal window.

(Otwórz okno terminala. W MX wystarczy nacisnąć F4 wysunie się terminal z góry, F11 przełącza na pełny ekran - korzystam z Xfce, ale zakładam, że w wersji z KDE jest podobnie?)

(Kroki poniżej można szybciej wykonać korzystając z menedżera plików Thunar czyli rozpakować plik .gz, a następnie kliknąć prawym przyciskiem myszy na rozpakowany plik linux-brprinter-installer-2.2.2-1 i wybrać Kopiuj. Następnie w terminalu można wkleić od razu całą ścieżkę do pliku albo klikając prawym przyciskiem w terminalu i wybierając wklej lub wkleić skrótem klawiszowym Ctrl+Shift+V).

Step3. Go to the directory you downloaded the file to in the last step. By using the cd command.

e.g. cd Downloads

Step4. Enter this command to extract the downloaded file:

Command: gunzip linux-brprinter-installer-*.*.*-*.gz

e.g. gunzip linux-brprinter-installer-2.1.1-1.gz

Step5. Get superuser authorization with the "su" command or "sudo su" command.

Step6. Run the tool:

Command: bash linux-brprinter-installer-*.*.*-* Brother machine name
e.g. bash linux-brprinter-installer-2.1.1-1 MFC-J880DW

(Uruchom narzędzie wpisując w terminalu sudo i wklejąjąc pełny adres rozpakowanego pliku/narzędzia do instalacji, a po nim nazwę swojego modelu drukarki Brother czyli przykładowo:

$ sudo /home/nazwa-uzytkownika/Downloads/linux-brprinter-installer-2.2.2-1 HL1110E

ewentualnie jeśli to by nie zadziałało (to jest skrypt Bash, więc być może tak jak w instrukcji będzie jednak wymagał wpisania przed polecenia bash), spróbuj tak jak w instrukcji:

$ sudo bash /home/nazwa-uzytkownika/Downloads/linux-brprinter-installer-2.2.2-1 HL1110E

Step7. The driver installation will start. Follow the installation screen directions.

(Rozpocznie się instalacja. Wykonuj instrukcje na ekranie)

When you see the message "Will you specify the DeviceURI ?",

For USB Users: Choose N(No)
For Network Users: Choose Y(Yes) and DeviceURI number.

(Jeśli używasz drukarki przez USB, wybierz N (No czyli Nie) - DeviceURI to adres drukarki, jeśli miałaby być dostępna w sieci)

The install process may take some time. Please wait until it is complete.

(Instalacja potrwa jakiś czas. Poczekaj, aż zostanie zakończona).

Instalowałem tę drukarkę dobrych parę miesięcy temu, ale działa bez problemu pod MX, więc powinno Ci się udać.

Powodzenia.
MX-18 Continuum x86_64: laptop Dell Inspiron N7110, Intel Core i5-2410M @ 2.900GHz, 4GB RAM, Kernel: 4.19, DE: Xfce

fehlix
Developer

#4 Post by fehlix »

JayM

#5 Post by JayM »

j2mcgreg wrote: Tue Sep 01, 2020 2:28 pm Your best bet is to use the Brother Printer Driver Install script which was developed by one of the developers here, fehlix. You can download the script here:

Keep in mind that, according to the Open Printing data base, even if you do get it working it will only work partially at best. See here for details:

Twój najlepszy zakład to użycie skryptu Brother Printer Driver Install, który został opracowany przez jednego z programistów tutaj, fehlix. Skrypt można pobrać tutaj:

Pamiętaj, że zgodnie z bazą danych Open Printing, nawet jeśli ją uruchomisz, to w najlepszym wypadku będzie działać tylko częściowo. Szczegóły znajdziesz tutaj:

Przetłumaczono z www.DeepL.com/Translator (wersja darmowa)
Please read the Forum Rules, How To Ask For Help, How to Break Your System and Don't Break Debian. Always include your full Quick System Info (QSI) with each and every new help request.

linuksbog

#6 Post by linuksbog »

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Przesiadłem się na minta. Tam wszystkie paczki dla brothera są w centrum oprogramowania.

Fibogacci

#7 Post by Fibogacci »

linuksbog wrote: Sun Sep 06, 2020 12:34 pm Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Przesiadłem się na minta. Tam wszystkie paczki dla brothera są w centrum oprogramowania.
W MX Instalator pakietów (czyli takie MXowe centrum oprogramowania) też są paczki do Brother, ale nie wiem, czy akurat do tego konkretnego modelu - gdy ja instalowałem w zasadzie pobrałem sterowniki ze strony producenta od razu, nie sprawdzając wcześniej repozytorium.

Image
MX-18 Continuum x86_64: laptop Dell Inspiron N7110, Intel Core i5-2410M @ 2.900GHz, 4GB RAM, Kernel: 4.19, DE: Xfce

Post Reply

Return to “Other Languages Forum”